De aller fleste kjøper jevnlig tjenester fra utenlandske leverandører. Dette kan for eksempel være den månedlige abonnementsavgiften for en programvare eller reklamekampanjer på Facebook og Google. En typisk feil er å registrere kjøpene uten merverdiavgift (mva), ettersom det ikke er spesifisert på fakturaen eller kvitteringen. Les videre for å lære hvordan kjøp av tjenester fra utlandet skal håndteres.
Norsk leverandør
Vanligvis har man fradrag for mva ved kjøp av varer og tjenester til selskapet. Ved kjøp fra norske leverandører er saken grei; mva skal alltid være spesifisert på fakturaen eller kvitteringen og kjøpet føres med mva-satsen oppgitt. Det er selgers plikt å beregne og legge til mva på sine varer og tjenester.
Utenlandsk leverandør
Ved kjøp av tjenester fra utenlandske leverandører er det i mange tilfeller litt annerledes. Mva er som oftest ikke oppgitt på fakturaen eller kvitteringen fra den utenlandske leverandøren. Dermed blir det kjøpers plikt å beregne og legge til mva på disse kjøpene, og dermed begrepet omvendt avgiftsplikt.
Selskap som har full fradragsrett får ikke økte kostnader som følge av reglene om omvendt avgiftsplikt. Mva blir lagt til og trukket fra, slik at effekten er 0. Det blir en kostnad kun for de selskap som har avskåret fradragsrett for mva (f. eks. har både avgiftspliktig og -unntatt omsetning).
Praktisk håndtering i regnskapsprogram
De ulike regnskapsprogrammene har forskjellige måter å registrere mva ved kjøp av tjenester fra utlandet. Under er eksempler på føring av mva på reklamekostnader:
Fiken
Tripletex
Visma eAccounting
Vi anbefaler at du gjennomgår registrerte kjøp ved utgangen av hver mva-termin for å sjekke om de er ført med korrekt mva-kode. Har du full fradragsrett for inngående mva skal beløpet i mva-meldingens post 12 og 17 være like store.
Comments